Hyvin itse tehty ja huollettu puujulkisivu kestää kymmeniä vuosia


Talon rakentaminen on monelle elämän suurimpia projekteja, johon liittyy paljon odotuksia ja unelmia. Joskus juuri se oma unelmatalosi löytyy talotehtaiden valmiista mallistoista, ja joskus se syntyy räätälöimällä valmiita malleja oman maun mukaiseksi. Mutta voit olla rohkeasti myös sitä mieltä, että parhaan oman kodin saat vain itse suunnittelemalla ja tekemällä. Voit esimerkiksi teettää ammattilaisilla talosi rungon ja vesikaton osalta valmiiksi ja sen jälkeen jatkaa projektia itse.


Ulkoverhouksen asentaminen on yksi iso talosi valmistumisen kannalta merkittävä työvaihe, jossa voit omalla työlläsi säästää. Jotta talosi puujulkisivu kestäisi kymmeniä vuosia olisi sinun hyvä ottaa muutamia asioita huomioon valitessasi ja asentaessasi ulkoverhouslautoja:

Ulkoverhouslaudan laatu

 • ulkoverhouslauta on riittävän paksu (>23 mm)
 • puun laatu on mahdollisimman hyvä (mieluiten kuusen sydänpuuta)
 • asennettava ja pintakäsiteltävä ulkoverhouslauta on riittävän kuivaa (kosteus < 18 %)
 • käytetään vähintään teollisesti pohjamaalattua lautaa

Asennus

 • vältetään mahdollisuuksien mukaan ulkoverhouslautojen jatkoksia tai käytetään päätypontattua lautaa
 • verhouksen alareuna muotoillaan tippanokaksi
 • ulkoverhouksen taakse jätetään alhaalta ylös avoin tuuletusrako 22-25 mm
 • huolehditaan ulkoverhouksen rakenteellisesta suojauksesta, esim. räystäät (leveys vähintään 600 mm) ja verhouksen alalaidan riittävä etäisyys maasta (suositus >500 mm)
 • puuverhous pääsee kastuttuaan vapaasti kuivumaan, eikä sadevesi pääse imeytymään rakenteisiin (viistot pinnat, tippanokat, suojapellitykset)
 • toimivat sadevesikourut ja syöksytorvet
 • suojataan puun liitokset ja jatkokset, mieluiten myös kiinnityskohdat

 

Ulkoverhouksen huoltaminen

 • ulkoverhous tarkastetaan, korjataan ja huoltomaalataan riittävän usein

 

Vaakaan- vai pystyyn

Voit toteuttaa kotisi puisen ulkoverhouksen monella eri tavalla tai eri tapojen yhdistelminä. Valitessasi asennustapaa kannattaa oman mieltymyksesi lisäksi myös miettiä rakennuksen ja ympäristön luonnetta. Ennen kuin ryhdyt työhön ja talosi sijaitsee kaava-alueella, on syytä tarkistaa millaisia mahdollisesti myös julkisivun ulkoasuun vaikuttavia rakennusmääräyksiä alueellasi on.   

Puuinfo Tuusulan as messut Talo Aurinkoinen2
Vaakaverhous

Puuinfo Kotkan asuntom sin talo
Pystyverhous
Puutalo Lammi3
Lomalaudoitus

Aluksi sinun on valittava haluatko pystyyn vai vaakaan asennettavan verhoustyypin, mikä vaikuttaa valittavaan verhouslautaan. Vaakaverhoukseen soveltuvia pontattuja verhouslautatyyppejä ovat mm. UYL, UTK, UTV, UTW sekä UYV.  UYL-verhouslauta on tarkoitettu ns. limilaudoitukseen. Pystyverhoukseen soveltuvat UTV, UTS ja UYS. Pystyverhoukseen käytetään myös erityyppisiä loma- ja peiterimalaudoituksia. Lomalaudoitus tehdään yleensä sahatuista laudoista asentamalla laudat lomittain toistensa päälle. Peiterimalaudoituksessa asennetaan kapea rima vierekkäisten lautojen välisen raon päälle.

 

Nurkka- ja jakolistat

Tehdessäsi ulkoverhouksen vaaka- ja pystylaudoituksen yhdistelmänä mieti myös jakolistojen ja nurkkalautojen tarve. Jakolistaa voit käyttää vaaka- tai pystyverhouksen jakajana tai sillä voit rajata ulkoverhouksen saumakohtia tai eri värisävyjä. Nurkkalautojen avulla viimeistelet nurkat helposti vaakaverhouksissa. Pystyverhoukset voidaan toteuttaa myös ilman varsinaisia nurkkalautoja.

Lisää hyviä vinkkejä puu-ulkoverhouksen tekemiseen ja oikeiden tuotteiden valintaan voit katsoa Puuinfon julkaisemasta Puu-ulkoverhousoppaasta.
 

Asiantunteva jälleenmyyjä auttaa

Jos oikean ulkoverhoustuotteen valinta tuntuu vaikealta ja eri lautaprofiilit on vaikea hahmottaa, niin silloin kannattaa mennä käymään lähimmän asiantuntevan puutavaran jälleenmyyjän luona. He ovat alansa ammattilaisia ja auttavat oikeiden tuotteiden valinnassa. Heiltä kannattaa kysyä myös asennus- ja remonttipalveluista, jos kuitenkin päätät jättää ulkoverhouksen asentamisen ammattilaisten hommaksi.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä