Mitä kannattaa ottaa huomioon piharakennuksen hankinnassa?

Kun säilytys- ja oleskelutilaa tarvitaan lisää, ratkaisu voi löytyä piharakennuksesta. Helpoin tapa täydentää pihapiiriä on hankkia kevythirsirakennus valmiina pakettina. Piharakennuksen hankinnassa kannattaa ottaa huomioon seuraavat käytännön asiat:

Käyttötarkoitus ja sijainti

Ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä piharakennuksen käyttötarkoitusta ja kokoa. Mahtuvatko perheen ruohonleikkuri ja polkupyörät varmasti valittuun pihavajaan? Tarvitaanko varastotilan lisäksi tilaa yöpyville vieraille? Piharakennuksen paikka kannattaa merkata tontille, jotta sen koko ja viemä tila eivät tule yllätyksenä. Samalla voit tarkistaa, että kulkureitit ovat toimivia ja sijainti järkevä. Polkupyörien säilytystä ei kannata sijoittaa tontin perimmäiseen nurkkaan tai vierasmajaa puuceen viereen.


Lupa-asiat

Selvitä asuinkuntasi rakentamisesta vastaavalta viranomaiselta tarvitsetko piharakennusta varten rakennusluvan. Kunnan rakennussääntö kertoo tarvitsetko toimenpideluvan tai rakennusluvan, vai riittääkö ilmoitusmenettely. Rakennuslupaa varten tarvitset piharakennuksen mittapiirrokset.

Pystytys

Vaikka kevythirsirakennus on helppo ja nopea pystyttää, on sitä pystyttävällä henkilöllä kuitenkin hyvä olla jonkinlaista kokemusta rakentamisesta. Pelkkään pystytykseen menee itse tehden muutama päivä, kaksi ammattilaista hoitaa sen päivässä. Muista varata aikaa myös perustusten ja katteen tekemiseen sekä pintakäsittelyyn.

Pintakäsittely

Kevythirsirakennus toimitetaan puuvalmiina eli käsittelemättömänä. Ainoastaan perustuspuut ja terassilaudat on käsitelty puunsuoja-aineella. Puuvalmiit osat on käsiteltävä puuta suojaavalla käsittelyaineella. Perustuspuille ja terassilaudoille kannattaa tehdä uusintakäsittely.

Perustukset

Hyvin tehty perustus lisää piharakennuksen käyttöikää. Perustukset suojaavat piharakennusta kosteusvaurioilta ja painumiselta. Perustustavan valintaan vaikuttavat rakennuspaikan sijainti ja maaperä. Perustusvaihtoehtoja ovat mm.

  • Pilariperustus
  • Sokkeliperustus harkoilla
  • Laattaperustus


Kate

Piharakennuksen katemateriaalina suositellaan käytettäväksi huopa- tai peltikatetta. Kattorakenteet ovat valmiita huopakatteelle, peltikatteelle on asennettava aluskate ja rimoitus.


Apua asiantuntevalta jälleenmyyjältä

Aina omatoiminen pihapiirirakennuksen pystytys, perustusten teko tai pintakäsittely ei ole järkevää. Silloin kannattaa pyytää apua lähimmältä asiantuntevalta puutavaran jälleenmyyjältä. Asennus- ja remontointipalveluiden lisäksi jälleenmyyjä voi auttaa oikeiden tuotteiden sekä juuri sinun tarpeisiisi sopivan piharakennuksen valinnassa.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä